SERVÍROVÁNÍ SAKÉ – MOKKIRI

  • Nejdříve z plné sklenice bez jakékoli manipulace usrkněte
  • Poté, co sklenici uchopíte, otřete ze spodu dno a ji už do masu nevracejte
  • První vypijte saké ve skleničce, potom saké v masu

Pokud byste v Japonsku zavítali do hospody (jap. izakaya) mohli byste se setkat s několika způsoby servírování saké, například s mokkiri, při kterém před vás barman postaví dřevěnou krabičku, do té umístí sklenici a začne pomalu nalévat saké. Nezastaví se jako obvykle ve chvíli, kdy je sklenice téměř plná, ale pokračuje a nechá saké přetéct do krabičky.

Mokkiri v suši restauraci. Fotografie od Misaké.
Původ mokkiri

Slovo mokkiri je odvozeno ze slovesa morikiri, které znamená „naplnit po okraj“. V časech dávno minulých odměřovali obchodníci rýži pomocí hranaté dřevěné nádobky – masu. Protože se v podstatě jedná o tekutou rýži, tak začalo masu sloužit i jako odměrka při obchodování se saké. Masu nalité po okraj má objem 1 go (180 ml) a tato jednotka se stala standardem i pro servírování saké. Jenže skleničky v hospodách málokdy měly tak velký objem, a proto je hospodští začali umísťovat do masu, které pochytalo saké přetékající ze sklenice. Namísto toho, aby jednoduše vyměnili skleničky za větší, hostinští nadále pokračovali v tomto stylu servírování, aby dali najevo vděčnost zákazníkovi. Zákazník má dobrý pocit, že na něm hospodský nešetří a že dostane víc, než je uvedeno v nabídce.

Při podávání saké neexistují žádné podmíráky. Většinou vám nalijí tolik, co se do sklenice vejde, a někdy i přelijí, aby vám dali najevo, že si vás jako zákazníků váží. Zkušená hospodská nám v tomto saké baru na stojáka v Ósace nalévala opravdu poctivě. Fotografie od Misaké.
Jak se pije mokkiri?

Sklenička v masu je plná až po okraj, takže nejprve ze sklenice bez jakékoli manipulace usrkněte. Tento úkon se nazývá „mokkiri polibek“. Nyní můžete sklenici vzít a popíjet z ní saké. Je vhodné dno skleničky ihned po vytažení otřít o ubrousek, abyste neupatlali stůl. Sklenici v žádném případě do masu nevracejte, vždy ji po upití podkládejte na stůl. Jakmile vyprázdníte sklenici, můžete se pustit do saké, které zbylo v masu. Máte na výběr ze dvou možností. Když se cítíte dobrodružně a nebojíte se polité košile, můžete vypít saké přímo z hranatého pohárku. Pamatujte, že se nikdy nepije z rožku, což by bylo jednodušší, ale vždy přes rovnou hranu, což vyžaduje jistou obratnost. Pokud jste povahy opatrnější, je úplně v pořádku slít saké z masu do nyní již prázdné sklenice a pít z ní.

Tradiční masu jsou ze dřeva a špatně se umývají, takže pokud zrovna večeříte masné jídlo nebo máte na rtech rtěnku, zvolte variantu s přelitím saké do skleničky. Pokud je masu z laku nebo plastu, můžete z něj i tak pít. Někdy se při mokkiri používá namísto masu talířek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *