OCHUTNÁVKA SAKÉ OTOKOYAMA TOKUBETSU JUNMAI KUNIYOSHI

Dnes ochutnáme legendární saké Otokoyama, které pochází z nejsevernějšího japonského ostrova. Hokkaidó je zároveň i nejméně osídleným ostrovem v Japonsku, a to překvapivě ne kvůli chladnému podnebí a velkému množství sněhu, ale kvůli relativně pozdní kolonizaci, která proběhla až ve druhé polovině 19. století.

Pohled na město Asahikawa a park Daisetsuzan
Nad Asahikawou se tyčí hory Daisetsuzan. Fotografie od Otokoyama Shuzo.

Ve vnitrozemí při severozápadním okraji přírodního parku Daisetsuzan (v překladu znamená Velké zasněžené hory) leží město Asahikawa. Zimy v Asahikawě jsou tuhé a dlouhé. Historicky nejnižší teplotu v Japonsku naměřili právě zde a bylo to -41 °C. Některé zdroje dokonce uvádějí Asahikawu jako nejchladnější japonské město. Po Sapporu je to druhé největší sídlo na Hokkaidu a proslulo místní verzí nudlí ramen, nejsevernější zoologickou zahradou v Japonsku a suchým a čistým saké.

Žirafy na sněhu v Asahiyama Zoo
Asahiyama Zoo v Asahikawě je nejsevernější zologickou zahradou v Japonsku. Fotografir od Kentaro Ohno.
Otokoyama, jedno z prvních saké na mezinárodním trhu

V Asahikawé bychom našli hned tři producenty saké. Největším z nich je Otokoyama, jejíž produkty jsou rozšířené nejenom po celém Japonsku, ale vyváží se i do 20 zahraničních zemí. Kromě toho, že to je nejznámější saké z Hokkaida v Japonsku, je to navíc jedna z prvních značek, které se podařilo prorazit v zahraničí. V Severní Americe bylo dokonce slovo Otokoyama po nějakou dobu synonymem pro saké. Otokoyama již ke konci sedmdesátých let představila rýžové víno světu a vydláždila tak ostatním výrobcům cestu na zámořské trhy. Jejich junmai daiginjo si odneslo zlatou medaili ze zahraniční soutěže již v roce 1977.

Sakagura byla založena v roce 1887, tedy krátce po kolonizaci dosud barbarského Hokkaida. Kromě samotné továrny provozuje Otokoyama od roku 1967 i třípatrové muzeum, kde v přízemí naleznete obchod s ochutnávkou, v druhém patře potom expozici historie jejich saké prezentovanou zejména na několika ukiyo-e, neboli „obrazech měnlivého světa“ a ve třetím patře se nachází kinosál a výstava nářadí, které se používá ve výrobě saké.

Název odkazuje k hoře Otokoyama v Kyótu, na které stojí svatyně zasvěcená bohu války a válečníků – Hačimanovi. Otokoyama v překladu znamená „mužská hora“ a mělo by to v nás evokovat bujaré slavnosti plné alkoholu, které pořádali samurajové před válečným tažením, aby si získali přízeň Hačimana v nadcházející bitvě.

Voda a rýže z Hokkaida

Asahikawa je město řek. Traduje se, že je jich zde celkem 167 a vede přes ně více než 750 mostů. Otokoyama používá podzemní vodu, která stéká ze zasněžených vrcholků hor Daisetsuzan. Ta má optimální vlastnosti pro výrobu suchého saké a sakagura ji štědře poskytuje veřejnosti ke konzumaci. Pramen je zpřístupněn denně od 9:00 do 17:00 a každý si může nabrat až 18 litrů vody. Rýži se Otokoyama snaží v co největší míře nakupovat od místních zemědělců.

Kuniyoshi, suché tokubetsu junmai

Etiketa této gigantické 1800 mililitrové lahve je impozantní. Zobrazuje samuraje, který připíjí pohárem Otokoyamy. Jedná se o dílo jednoho z posledních velkých mistrů ukiyo-e, Utagawy Kuniyoshiho (1798 – 1861), a zobrazuje jednoho z účastníků incidentu známého jako Pomsta 47 róninů. Podle mistra malíře bylo pojmenováno i toto tokubetsu junmai.

Saké Otokoyama Kuniyoshi tokubetsu junmai
Otokoyama tokubetsu junmai Kuniyoshi. Fotografie od Misaké

Základní specifikace saké jsou: typ junmai (bez přídavku čistého alkoholu), SMV +10 (velmi suché), odrůda rýže Miyamanishiki, stupeň leštění rýže 55%, kyseliny 1,6 (nadprůměrné), kvasinky kyokai kobo č. 901 (nepěnící), obsah alkoholu 15,5%.

Saké je bez barvy a průzračně čiré. Vůně má mírnou intenzitu a můžeme cítit sladký jogurt s rozinkami nebo zralým ovocem. Při pokojové teplotě převládá dojem velmi suchého saké s jemnou kyselinkou a krátkou zemitou dochutí. Jedná se o tak zvaný tanrei karakuchi styl, který se vyznačuje tím, že je hodně suchý a bez dochuti. Na patře můžeme rozpoznat chuť vařené rýže, náznak zelených jablek, sušeného ovoce a nakonec se krátce dostaví zemitost alkoholu.

Otokoyama tokubetsu junmai Kuniyoshi. Fotografie od Misaké

Jak může název „Chlapská hora“ napovídat, Kuniyoshi je přímočaré suché saké, které si dokážu představit v rukou samurajů v předvečer velké bitvy. Jedná se o univerzální saké, na jehož stabilitu se můžeme spolehnout za jakékoliv teploty, a proto je vhodné jak pro začátečníky, tak jako doprovod k jídlu (podobně jako Opilá Velryba od Suigei). Spolehlivě spláchne masnotu a pachuť ryb, protože je velmi suché a díky čisté chuti bez ocasu bychom těžko hledali pokrm, se kterým by bylo Kuniyoshi v konfliktu. Hodí se zejména k masu, suši nebo sašimi, tempuře ale hlavně k nudlím ramen (nejen) z Asahikawy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *